Har du noe du bare MÅ gjøre, som du ikke klare å la være? Noe som gnager på innsiden hvis du ikke får gjort det? Jeg for eksempel har en indre kunstner og jeg bare skrive eller tegne eller ta bilder eller gjøre ting med et litt kunstnerisk preg. Får jeg en matoppskrift blir resultatet temmelig annerledes. Jeg dæsjer litt her og dæsjer litt der og ups så ble det en helt annen rett. Jeg klarer rett og slett ikke å følge oppskrifter. Bare lage en vri.

Det var ikke lett når jeg skulle passe inn i en vanlig skoleklasse. Ikke klarte jeg å sitte stille. Ikke klarte jeg å følge «oppskriften». Rebellen, som også er en stor del av meg, begynte å ta mer og mer plass og jeg fikk selvfølgelig alltid kjeft av lærerne. En periode sto jeg mere på gangen enn inne i klasserommet. Alle mine påfunn ble ikke akkurat applaudert, men møtt med………hva har du funnet på nå da Nina?

 

arketyper

 

Vi kan kalle disse mønstrene – disse «bare må» – våre arketyper. Det handler om det vi ALLTID gjør og vi ALLTID tiltrekker oss. Ta en titt i barnehagen og du kan plukke ut hvem som er en typisk mamma, en typisk sjef og en typisk kunstner. Dette er vi er født med, det er AVTRYKK I VÅR SJEL. Når du blir kjent med dine arketyper kan du leve din egen unike historie.

I følge Caroline Myss er født med tolv arketyper. Fire er felles for oss alle. De fire som vi har felles kan vi kalle våre “overlevelses-arketyper”. Hvis de styrer oss mer enn vi styrer dem er det vanskelig å få finne «meninga med livet». Noe er vi født til å gjøre og det trenger ikke å være en jobb. Det er når vi ikke får brukt disse genuine evnene at vi føler noe mangler i livet. Mange av oss er på en evig søken alle andre steder enn innover i oss selv. Mest fordi ingen lærer å lytte til hjertets stemme. Vi skal plasseres i båser og sånn skal vi være. Basta!

 

arketyper21

De fire arketypene som er felles for oss alle er:

SABOTØREN den lille stemmen som hvisker forførende til deg når du skal komme i form at – du fortjener å ligge på sofaen å spise litt sjokolade nå, kjære, du har hatt en slitsom dag på jobben. Eller når du har bestemt deg for å begynne å meditere om morgenen. Har satt på klokka litt tidligere og våkner også kommer det – aii meditasjonen kan jo starte med i morgen, det er ikke så viktig da.

Vil du utfordre sabotøren din – gjør det du bestemmer deg for NÅ. Det finnes ingen i morgen. Alt vi skal gjøre i morgen sliter oss ut med et tankekjør, mens å gjøre det NÅ gir deg energi.

 

 

arketyper3

BARNET er den delen av oss som gjerne vil bli tatt vare på, som ser alt med uskyldige øyne. Barnet i deg må ha bekreftelse på at du er god nok. Det er barnet i deg som synes det er vanskelig å ta betalt for arbeidet du gjør. – Har du som meg tenkt, bare jeg får tatt et par kurs til så skal jeg begynne å ta meg skikkelig betalt. Mens du egentlig er overkvalifisert for det du gjør.

Du utfordrer barnet i deg ved å gi deg selv en klapp på skulderen og si at du er god nok som du er og at du trenger ingen andre til å bekrefte det.

 

 

arketyper4

OFFERETEr den lille stemmen som vil sette skylda på andre og sier – det va’kke min skyld. Når vi vegrer oss for å ta ansvar for oss selv er det offerets stemme som snakker. Når vi setter skylda på ektemannen, morra mi, faren min, barndommen, jobben, elskeren, søsken eller noen andre for hvor vi er i livet er det offeret som snakker. Med all respekt mange har hatt store utfordringer i livet. Noen har hatt en forferdelig barndom, noen et brutalt ekteskap. Men som voksne er vi nødt til å ta ansvar for livet vårt.  Du utfordrer ditt indre offer ved å ta fullt ansvar for ditt liv, har vi hatt vonde opplevelser trenger det å heles. Da må vi ta det ansvaret og åpne opp for å få hjelp. Tilgivelse kommer inn her, uten å tilgi kommer vi oss ikke videre i livet.

 

 

arketyper5

PROSTITUERTE – handler ikke om å selge kroppen vår. Det handler om å selge seg selv, dine meninger og din sjel. Det handler om å stå opp for deg selv og andre. Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv, skrev Arnulf Øverland i et av sine dikt. Ofte er det lettere å holde kjeft og smile søtt fremfor å si sin mening. Kjenn etter selv. Når var det du ikke sa fra om urett, eller sa fra om dine meninger. Og det handler om å bli trygg i seg selv. Da kan du leve din sannhet og leve ærlig og tro mot oss selv.

Du utfordrer den prosituerte arketypen ved å si ærlig din mening, og å stille opp for deg selv. Her må jeg legge til et varsomhetsprinsipp. Å si ærlig sin mening betyr ikke at vi skal trampe andre på tærne, det handler om å ha en ydmyhet både for seg selv OG andre.

 

 

arketyper7

 

Vil du lese mer om arketyper ligger det masse informasjon på websiden til Caroline Myss.

Når du kan finne din egen kraft uten å la disse overlevelses arketypene styre deg, men heller la de vise deg hvor du mister din kraft kan du begynne å leve ditt fulle potensiale. Da kan du ta fem kunstneren i deg, eller rettferdighets-kjemperen, eller gudinnen, eller aktivisten, eller rebellen, eller artisten, eller gründeren.

Men hvis du skal skylde på en vanskelig oppvekst (offeret), selge deg selv for billig (prostituerte), legge deg på sofaen og spise potetgull i stede for å jobbe med din business-plan (sabotøren) eller gå å gjemme deg hvis du får motstand og ikke stille opp for deg selv (barnet), da er det vanskelig å få brukt dine genuine talenter. Det som du er satt her på jorda for å gjøre rett og slett. Vi har alle et kall, vi kan kalle det vår: “åndelige kontrakt”. Det trenger da ikke være jobb, men det er en sang i deg som trenger å synges. Dessverre er det alt for mange som dør med sangen sin. Hvorfor? En av de største fryktene vi har er vel…….hva vil de si?

Denne høsten skal jeg ha kurs i arketyper i Colombo, og jeg jobber med å streame det slik at du kan sitte hjemme i stua i Norge og se på.

Takk for at du leser bloggen min, del gjerne hvis du liker det du leser.

Klemmer fra Nina

nina-wolther