Hvordan kan du leve enkelt og rolig i denne tiden som for mange er den mest hektiske i løpet av året?  Er det mulig å leve med en sakte rytme,  denne tiden av året hvor pulsen i naturen er på det roligste?  Er det mulig i en hektisk hverdag med unger og bikkjer og møter og ståk og styr? For mange er det mye som skal på plass i hverdagen. Ved å ta noen enkle bevisste valg er det fullt ut mulig å ha med seg en indre ro midt mellom julebord, og Black Fridays, juleavsluttninger og kaos. Og alt starter med en bestemmelse.

#1. Valg 

Alt starter med en bestemmelse. Vi tar tusener av store og små valg hver dag, de fleste er ubevisste. Hvert eneste valg har en konsekvens. Start hver dag med å spørre deg selv ærlig. Hvis dette var den siste dagen i mitt liv, ville jeg gjort det jeg skal gjøre i dag?

#2. En plan 

Lag en liste over de 4 – 5 viktigste tingene i livet ditt. Hva setter du høyest? Hva prioriterer du?  Bruker du masse tid som ikke er på listen, gjør noe med det. Ta andre valg rett og slett. Sett deg ned og skriv ned en plan for livet ditt. Denne dagen kommer aldri tilbake. Det er ikke uendelige dager. Bruk tiden eller la tiden bruke deg. Det er ditt valg.

#3. Digital detox

Skru av alle varsler på telefonen din. Det er ikke viktig å få alle oppdateringene. De er rett og slett forstyrrende i livet. Kan du klare å vente med å gå inn og sjekke eposter og Facebook når du står opp om morgenen? Kan du klare å ha en – helts to timer digitalfri tid hver morgen? Det som skjer når du kobler deg på netter er at du kobler deg også på andre energier. Vær i deg, vær i stillhet når du står opp og du vil oppleve dager hvor du er mer tilstede.

#4. Innkjøp

Slutt med impulskjøp. Ingenting er billig hvis du ikke trenger det. Mindre forbruke betyr mer tid på det som er viktig i livet. De varige verdiene. Gjør matinnkjøpet når du er mett. Undersøkelser viser at junkfood kjøper vi når vi er sultne. Til og med snaks kjøper vi sunnere når vi går i butikken med metthetsfølelse. Slutt å gå i butikken når du er sulten helt enkelt.

#5. Forenkle garderoben

Finn din stil. Hold deg til den. Det blir lettere å finne noe å ha på deg, enklere å gjøre innkjøp og du vil oppleve at du har antrekk som holder lenge. Gå gjennom klesskapet ditt nå og kast ut alt som du ikke bruker. Gjennomsnittlig bruker vi 20% av klærne våre 80% av tiden. De innerste 30% i klesskapet blir aldri brukt. Hva skal du med det?

#6. Alenetid i stillhet

Vi har alle en intuisjon. En stille indre stemme som hvisker hva som er viktig å velge. Vi kjenner det når vi tar valg som ikke støtter oss. Men av og til er den ytre verden så bråkete at den overdøver vår stille lille indre stemme. Sett av tid til å være alene i stillhet hver dag. Bli trygg på intuisjonen din. Det er en øvelse. Vi trenger ikke lære å bruke intuisjonen og bli trygg på det. Vi trenger å skru av alt annet unødvendig støy slik at vi får tilgang til vår egen indre visdomskilde. Om du sitter og ser på skyene, går en tur i skogen eller mediterer er ikke så viktig. Det som betyr noe er at du kobler deg av den ytre verden og tuner deg inn på den indre.

Det er de små tingene i livet som betyr noe. Det er livets paradox. Kjenner du til eventyret Alice i eventyrland? Det er som mange eventyr spekket med symbolikk. Alice kikker med et magisk forstørrelsesglass ned i revehullet. Det spesielle med forstørrelsesglasset er at alt er omvendt, det som er stort er lite og det som er lite er stort. Sånn tenker jeg at livet vårt er også, det er de små tingene som er verdifulle, mens det vi tenker på som stort egentlig er småting.

Ønsker deg en praktfull førjul. Se hvilke av disse tipsene du kan ta med deg inn i hverdagen med en gang. Det er små ting på en daglig basis som skaper den store forskjellen.

Klemmer fra Nina