I forrige ukes blogg skrev jeg om arketyper, denne uken fortsetter jeg og tar for meg Gudinne-Arketyper.

Gudinne-arketypene representerer den skjulte kraften i kvinne-psyken. Arketyper er psykologiske mønstre som er lagret i underbevisstheten. Vi møter dem i symboler, bilder og trender.

Ta Gudinne Quizen HER

Når du leser litteratur, myter og eventyr, eller ser en film som rører noe dypt i deg treffer du dem. De brukes av reklameindustrien for å kommunisere direkte inn i underbevisstheten din. Der treffer de deg, uten forsvar. De reflekterer dype mønstre i hver og en av oss.  Når vi åpner opp for arketypenes visdom kan de vise oss våre viktigste mål og drømmer.  Forstår vi deres plass i livet vårt kan de gi oss tilgang til vårt urealiserte potensial.

De greske gudene og gudinnene er utrykk for de forskjellige aspektene av de maskuline og feminine arketypene. De lever like sterkt i oss i dag, som de gjorde for over to tusen år siden.

Å være kvinne i 2016 kan være en utfordring. Vi skal være mor (Demeter), hustru (Hera), elskerinne (Afrodite), og holde hjemmet i orden (Hestia). Mange kvinner er ledere, og vi  trenger alle en indre leder til å organisere livet vårt (Athene). I tillegg har vi utforsknings-trang og søker frihet (Artemis). Som om ikke dette er nok er vi også en datter og har foreldre som krever sin del av oss (Persefone).

Ved å se på alle rollene i en moderne kvinnes liv, og er det ikke noe rart at vi blir utbrente. Det er her gudinne-arketypene kan hjelpe oss. Når vi kjenner igjen de forskjellige arketypene gir det oss innsikt, vekst og selvrealisering.

Det er ikke lett for et slitent hode når både Demeter, Hera, Athene og Artemis roper i kor og kjemper om vår oppmerksomhet. Når vi i tillegg ikke er klar over dette indre dramaet, men bare føler et indre kaos, kan det bli svært plagsomt. Vi kan strukturere dette kaoset og vende oppmerksomhet mot de forskjellige rollene. Da får vi et tydelig bilde av hva som egentlig skjer.

Mange kvinner kjenner en indre konflikt mellom rollen som mor, partner, kollega, samt en indre lengsel etter å stikke av fra alt. Her er det både Demeter (moderskap og overflod), Hera ( ekteskap), Athene ( lederskap og strategier) og Athemis ( villmarken) som kjemper om din oppmerksomhet.

Gudinnene blir fornøyd hvis de får litt av din oppmerksomhet. Sett opp en plan og skap plass for dem alle, eller eliminer bort dem du ikke har plass akkurat nå. De tar forskjellig plass i ulike epoker og stadier i livet.

Mange har en eller flere gudinner som er dominerende i livet fra småbarnsalderen til alderdommen. Se på en liten pike og hva hun vil leke med. Noen er travelt opptatt med å skifte bleier på dukkene, mate de med flasker og synes det er fryktelig forstyrrende å gå ut i sølete sandkasser. Her er Demeter den dominerende arketypen. Denne jenta vil helt sikker ønske seg barn, og den biologiske klokken (Demeterklokken) vil aktiviseres tidlig i livet.

En annen liten pike vil bare gå med pene klær og ta seg vakker ut. Hun strutter av femininitet og får hysterisk anfall hvis hun ikke får ha på seg den rosa ballkjolen en regnfull høstdag når barnehagen skal på utflukt. Her er det Afrodite som har tatt bolig i tidlig alder.

En annen vil bare klatre. Hvordan hun er kledd eller hvordan dukken har det bryr hun seg lite om. Snur du deg er hun vekk. Utforskningstrangen til det ukjente har vært der fra hun kunne krabbe. Arthemis har tatt bolig i hennes psyke fra hun var født.

Hvis hun senere gifter seg med en mann som ikke respekterer denne frihetstrangen vil hun bli ulykkelig og føle seg kvalt i ekteskapet.

Se tilbake på livet ditt. Se etter symbolikken. Hva drømmer du om? Det som kommer frem i drømmene er ofte blitt neglisjert. Kan du reorganisere livet og la andre gudinner få slippe til? Kanskje du alltid var mer opptatt av morgendagens styremøte enn å være der for dine unger når de hadde noe viktig å fortelle deg. Eller du kan ha en så sterk Demeter at du kveler dine barn og dine omgivelser med din omsorg.

Hemmeligheten er å bli bevisst. Når du blir klar over hva som styrer deg, kan du ta reelle valg og frigjøre energi.

Her er en litt dypere beskrivelse av Gudinnene.

Afrodite – kjærlighetsgudinnen

Afrodite er kjærlighets gudinnen. Hun styres etter følelsene, hjertet og kroppens behov og nyter. Hun liver opp alle selskaper og elsker livet. For Afrodite er det ikke så farlig om det er to uker igjen til lønning og 500 kroner igjen på kontoen hvis det er et lekkert sett undertøy som frister. Blomster er viktigere enn melk og brød. Hun er både sensuell og seksuell. Og bare må omgi seg med skjønnhet.

Kjære Afrodite, av og til er det fint å bruke hodet litt også, ikke bare la seg styre av følelsene. Litt fornuft kan vi alle trenge, spesielt du.

Athene – visdomsgudinnen

Athene er motsatsen til Afrodite, hun styres mer av hodet enn av hjertet. Uglen symboliserer visdommen til Athene. Mange kvinnelige ledere har en god porsjon Athene med seg på jobben. Det er fornuften som råder. Athene er strategisk, målrettet og fikser det meste selv. Hun har vanskelig for å spørre om hjelp og skrur sammen Ikea møblene selv. Hun er lojal, men styres kun av fornuften. Har hun barn kommer gjerne tankene hennes innom morgendagens styremøte mens hun leser høyt på sengekanten.

Kjære Athene, kom deg litt ned i kroppen, ikke alt kan styres med hodet, og tillat deg å slå ut håret i blant. Livet er ikke bare jobb.

Demeter – fruktbarhetsgudinnen

Demeter er gudinnen for morskjærlighet og omsorg. Alt for barna er hennes motto. Har hun ikke barn selv finner hun noen andre å se sin kjærlighet utover. Hun er mor for alle andre enn seg selv slik at faren for å bli utbrent er stor. Demeter er følelsesmessig sårbar, hennes lykke kommer gjennom hennes barn eller de hun har omsorg for.

Kjære Demeter, ta nå litt vare på deg selv. På flyet står det at du må ta på deg surstoffmaska selv før du kan hjelpe en annen. Ikke glem det. Og det er først når du kan elske deg selv at du kan elske andre.

Hera – Ekteskapsgudinnen

Myten om Hera sier at hun og Zevs hadde 300 hvetebrødsdager før hun ble lei. Hera står ved sin manns side i tykt og tynt. Hennes viktigste oppgave er å være hustru. Hun skjuler sin manns usunne ting, hvis du ser heftige rettsaker hvor konen støtter sin mann og står støtt ved hans side uansett hva han har gjort er det en Hera kvinne. Hun kan bli farlig sjalu og har allerede som liten angst for ikke å bli gift. Noe som kan gjøre at hun tar til takke med første og beste mannen som viser sin interesse.

Kjære Hera, det er andre oppgaver i livet enn å stå ved din manns side. Prøv å se verden som den er, ikke bare gjennom din manns øyne så blir livet litt mer nyansert.

Hestia – Hjemmets og hjertets gudinne.

I de fleste Greske hjem er det alltid en ild som brenner til ære for Hestia. Hun er den mest åndelige av gudinnene, og vi trenger hennes hjelp for å gå innover i oss selv. Hjemmet er ikke bare det fysiske hjemmet, det er også vår indre verden, vårt indre hjem. Hjemmet og kroppen er Hestias tempel. Hun representerer en stille energi, harmoni og en slags innadvendt omsorg. Hun er den perfekte husmoren fordi hun elsker det, og har ingen behov for bekreftelser utenfra. Hun er faktisk lykkelig som singel, fordi hun har en rik indre verden. Vi har alle en Hestia i hjertet vårt, en indre flamme som brenner, har du kontakt med den?

Kjære Hestia, det er en verden der ute også. Vi har mye å lære av deg i det bråkete samfunnet vi lever i, men det er viktig for deg å ikke gjemme deg inne i hjemmets varme hule hele tiden.

Artemis – Jakt og frihetsgudinnen

Selvstendige Artemis er så selvstendig at hun er totalt sin egen herre. Da hun som liten satt på pappas Zevs fang ønsket hun seg alle fjelltoppene i verden til seks års dagen sin. Artemis er uavhengig. Det er henne du ser i barnehagen som klatrer til topps på klatrestativet og sutrer over at hun ikke kommer høyre. Naturen er hennes tempel, jo villere natur jo bedre. Hvis hun går med på å gifte seg må hun få beholde friheten sin. Hun finner skjønnheten ute i naturen, plasser henne på et kontor med en ni til fem jobb og hun vil sakte visne. Livet leves best ute i det fri, uten bånd som hemmer hennes utferdstrang.

Kjære Artemis, det kan være fint å skape et vakkert hjem, hengi seg til et annet menneske og ikke bare være fri. Livet er et vakkert samspill mellom å gi og ta, å være litt avhengig av et annet menneske kan også være vakkert.

Kjenner du deg igjen i noen av disse? Til syvende og sist handler det om en balanse. Er du en som alltid lar følelsene styre hele livet ditt er det fint å kunne invitere inn Athene og få er perspektiv, mens hvis du hele tiden unngår å kjenne på noe i det hele tatt og lever kun etter strategier og beregninger bør du nok invitere inn Afrodite.  Er du leder, ta med Afrodite på styremøte for eksempel. Demeter er selvfølgelig aktiv når barna våre er små, men hvis du går gjennom en dyp depresjon når ungene flytter hjemmefra bør du invitere inn Artemis som kan dra deg ut i villmarken, eller Hestia for å finne din indre flamme.

Jeg har laget en quiz, hvor du kan sjekke din dominerende gudinne Klikk HER.

Del gjerne quizen, ha det gøy og utforsk deg selv. Ikke ta livet så over-høytidelig, det er ingen som har overlevd det så langt, men mange har aldri virkelig levd fullt ut. Det er når du åpner opp for alle fasettene i livet vi virkelig kan favne hele livet.

Takk for at du hjelpe å dele bloggen min.

Klemmer fra Nina

ninaw