7d en fot i vesten og en for i Østen ser jeg hvordan vi kan lære fra hverandre. Er du stresset til jul kan du finne sjelefred med det japanske uttrykket «wabi sabi», som oppfordrer til å leve enkelt og elske det som er.

Filosofien stammer fra 1500-tallet og bygger på at ingenting varer evig, ingenting blir helt ferdig og ingenting skal være perfekt.

Gi opp, gi etter, stress ned og lær deg å elske et liv med bare det mest nødvendige, det uferdige og det enkle er budskapet.

Håper jeg kan inspirere deg til å stresse ned litt før jul. Tirsdag 22 desember er en viktig merkedag i året. Da snur sola og årets nye energi blir på en måte født. Det er den mørkeste tiden på året. Og mørke er en kvalitet som anmoder oss til å søke innover. Til refleksjon og ettertanke.

 

Pynten – Bruk naturens enkelhet

#1. Pynten – Bruk naturens enkelhet

Bladene har sluppet greinene som står nakne. Ta med saksa ut og klipp greiner og sett i vase. Du finner greiner med snøballer, røde greiner og nakne brune greiner. Sett likt med likt i store vaser og ta naturens enkelhet inn i stua.

 

food

#2. Maten – Det mest nødvendige

Det fleste av oss handler alt for mye mat til julefesten. Bruk gode råvarer og få frem smaken. Du trenger ikke masse snaks og godterier. Kjøp litt, men kjøp godt. Økologisk mat har bedre smak, sjekk sukker og saltinnholdet og bruk de reine smakene. Det smaker så mye bedre enn alt som er mikset og blandet. Lag enkle fat hvor maten kommer frem. 

 

Stemningen – Det enkle er ofte det beste

#3. Stemningen – Det enkle er ofte det beste

En god stemning snakker til alle sansene. Lukt, følelse, lyd, øye og smak. Kongerøkelse er for meg jul, den får frem minner om barndommens julebesøk hos bestemor. Levende lys, blomster, musikk og tilstedeværelse. Kan du ta deg litt internett fri tid? Skru av telefonens varslinger og kjenne på stemningen? 

 

Festen – Ingenting blir helt ferdig

#4. Festen – Ingenting blir helt ferdig

Nyt å lage selskap. Nyt å gå i selskap. Er du alene, nyt det også. Det er en tid for alt under himmelen, og vi er akkurat der vi skal være akkurat nå. Hvis du ikke blir ferdig – so what? Dine gjester er i jula nær familie eller venner. De kommer for å møte deg og dine, det er mere viktig enn at alt skal være perfekt.

Første gang jeg lagde jul i hjemmet mitt på Sri Lanka hadde jeg en stor kalkun og bedt 18 gjester som ikke var vant til norsk julefeiring. Komfyren skar seg, der sto jeg med en gedigen kalkun uten komfyr. Det ble jul og selskap det året også. Fikk delt opp kalkunen i småbiter når jeg skulle steke den og lagde kalkuncurry med hjelp fra mine gjester. Hyggelig ble det.

 

Tiden – Se det perfekte i det uperfekte

#5. Tiden – Se det perfekte i det uperfekte

De fleste av oss har en liten perfeksjonist sittende på skulderen. Ingenting er bra nok. Kan du være tilstede i det du gjør? Vi trenger ikke å være Buddhist munk for å trene på meditasjon. Jeg har en venn som har vært munk siden han var 3 år. Livet er meditasjon sier han. Jo mere vi kan være tilstede i det vi gjør jo mere ro vil vi kjenne. Det spiller ingen rolle om To-do lista vår er milelang. Gjør en ting av gangen. Vær tilstede enten det gjelder å vaske rydde, pynte eller shoppe. Siste synes jeg er mest utfordrende. Det krever trening å ikke la seg bli revet med av andres stress. 

 

Ingenting er perfekt, ei heller meditasjon. Treningen er meditasjonen. Ikke bli skuffet av deg selv, bare tenk, oi, nå ble jeg dratt lit ut igjen. Gå tilbake til pusten og ned i kroppen. Tid er en illusjon, og du har sikkert merket det. Tiden kan stå stille og tiden kan fyke av sted. Når vi er sentrert i oss selv, i tilstedeværelse så blir tiden god. Det ligger i språket vårt – god tid og dårlig tid. God tid – da er du tilstede. Dårlig tid da prøver vi å ligge litt i forkant.

 

 

Rot er ikke bare dine ting

#6. Rydding – hver ting har sin plass

Det tar ikke lengre tid å legge hver ting du jobber med på plass selv om det er mange tanker i hodet. Det kan ikke bli rotete hvis vi legger på plass hver ting vi bruker. Ikke stress. Lag gode vaner. I morgen, etter nyttår, eller bare festen er over, skjer ikke, det eneste vi har er her og nå.

 

angel-1891440_1280

#7. Julefreden – det er godt nok

La freden senke seg og gå inn i høytiden. Tillat deg å bare være. Nyt stillheten. Tekstene på julesangene hvis det betyr noe for deg. Tren på å kjenne energien og legg merke til hvor stille det er etter jula er ringet inn. Det er en ro, et nærvær, som et teppe av julefred som senker seg.

 

Ønsker deg gode dager med nærvær og ro. Ta deg til til refleksjon.  Et år er gått et nytt år blir født, hva er du takknemlig for? Hva vil du ta med deg inn i det nye året? Hva vil du slippe?

 

Med ønske om julefred fra Nina

nina-wolther

Ps. Liker du bloggen min blir jeg kjempeglad for at du deler. Tusen takk