Fengshuiliving er en livstil. Naturen har sine egne lover. Sola står alltid opp i øst  og går ned i vest uansett hvor vi befinner oss på vår vakre blå planet. Trosser vi naturen får vi ubalanse. Spiller vi på lag med naturen blir livet harmonisk. Det er så enkelt. Naturen er vår største læremester. Feng shui er læren om naturen satt inn i et stort komplekst system. Det er forståelsen av de naturlige rytmene.

Derfor handler ikke bare feng shui om hjemmet ditt. Feng shui er en livsstil. Feng shui er å forstå naturens krefter, ha ydmykhet til naturens storhet og benytte naturens krefter slik a det blir til det beste både for oss selv og naturen. Og naturen er magisk.Det er mirakler som åpenbarer seg minutt for minutt hvis vi bare tar oss tid til å stoppe opp og se. I snart 17 år har feng shui være en viktig del av hverdagen min og det blir aldri kjedelig, Det er alltid noe nytt å oppdage, eller å se på ting med nye øyne.

I slutten av forrige årtusen traff jeg min første Mester som jeg fulgte rundt i verden i mange år. Master Chan Kun Wah tok meg opp i fjellet og lærte meg å finne dragens magiske pust. Det var som å komme inn i Harry Potters rike. Å se former og landskap på en annen måte. Fjell var ikke lengre fjell. Det var drager og mytiske former i landskapet.

Alle kan se det, vi trenger ikke en gang å lære det. Vi må bare av-lære litt av det vi har blitt fortalt. Feng Shui handler om å se symboler og å se mønstre som gjentar seg. Barn har lettere for å se symbolikken. Og kunstnerne, i vår egen historie har vi jo troll, nøkken og huldra som ble tegnet, malt og skrevet om. Historier og sagn gikk fra gård til gård. Folk levde tett med naturen og kunne naturens lover. Du kan jo starte med å se ekstra godt etter neste gang du er ute i skogen, så kanskje du får øye på både trollet og nøkken. Ta på deg “fengshuibriller” og du vil se dragen stiger frem.

Troll

Alt er energi, det har jo vitenskapen funnet ut for lenge siden. Og energien kan enten løfte deg eller dra deg ned. Teorien om de fem elementene er en av grunnpillarene i feng shui. Det er en tid for alt under himmelen, og ved å ta i bruk forståelsen av de fem elementene kan vi lettere akseptere livet som det er og leve midt i livet. Hårete mål er vel og bra men en rosehage kan ikke vokse i en ørken, ei heller kan rosene blomstre i januar i en norsk hage.

Å sette seg mål som trosser naturlovene vil bare gi frustrasjon og slite oss ut. Det vil aldri gjøre oss lykkelige. Vi kan tro vi kan kontrollere naturen helt til det kommer en naturkatastrofe. Det ironiske er jo at konsekvensene av naturkatastrofer rammer oss så sterkt personlig, mens energiene er ikke personlige i det hele tatt. Når ulykken er ute er det ikke forskjell på folk. Det er ingen forskjell på fattig eller rik. Religion eller hudfarge. Det bare skjer de som er i nærheten.

Alt i livet kan puttes inn i en av de fem elementene som også er grunnlaget for akupunktur, akupressur, Chi Gong, Tai Chi, soneterapi for å nevne noe. Ved å forstå de fem elementene kan vi organisere maten vi spiser som vil støtte oss, bruke farger som støtter oss, finne støttende retninger, you name it. De fem elementene er en vitenskap i seg selv. Farger kan kobles til følelser, smaker og retninger. Alt har en energi og det er dette energetiske mønstre vi leser av i hjemmet, i livet, i omgivelsene. Selv om vi kaller det de fem elementene er den riktige oversettelsen de fem prosessene. Fordi det er energi-bevegelsene vi ser etter. Vi har sammentrekkende energier og utvidende energier. Det finnes ikke noe riktig eller galt, det er som det er når vi tilpasser oss naturen.

defemelementene

Det kinesiske tegnet for de fem elementene er satt sammen av to ord 五行 (wǔ xíng) wu betyr fem, mens xing har mange betydninger; blant annet; å reise, å gå, midlertidig, føtter som beveger seg. Skal vi forstå energier og feng shui og de fem elementene må vi tenke at det er energi bevegelsene vi ser etter ikke elementet i seg selv.

Det finnes ikke noe i universet som er stillestående, alt beveger seg. Det er når vi kan tilpasse oss disse bevegelsene at vi favne det gode livet. Akkurat nå i Norge har ild energien nådd toppen og vi er over i metall energien som er høstens energi. Energien snudd og er på vei nedover til høstens rolige stille mere innadvendte energi. På våren er det tre energien som dominerer. Alt strekker seg utover og oppover. Det er kraften du ser i denne blomsterknoppen i videoen under som gjør at naturen nærmest står og vibrerer på våren.

 

Takk for at du hjelper meg å spre bloggen min, verden trenger feng shui.

Klemmer fra Nina

Fem element plansjen er laget av Marianne Bøen.

Feng Shui tips