Norge er kåret til verdens beste land å bo i, allikevel ser jeg flere frustrerte og stressede mennesker her enn jeg ser på landsbygda på Sri Lanka – mitt andre hjemland. Vi er på søken høyt og lavt etter ”noe”, og denne lengslene fyller mange av oss med ting. Hva om denne lengselen egentlig er en lengsel etter noe vi allerede har. At hemmeligheten er å kutte NED på ting – å ha MINDRE?

 

”Du kan ikke fylle en kopp som er full”, sier et Zen-ordtak. For å få noe nytt inn i livet må det være plass til det. Start med å slippe alt du ikke trenger, som ligger der som fyllstoff, i livet, i klesskapet og i hjemmet ditt.

Det blåser en ryddetrend over landet, og det er bra men jeg tror vi mister oss selv etter søken på lykken ved å rydde, hvis intensjonen er; nå skal jeg bare ha på plass hjemmet vårt, så blir alt bra. Livet er en prosess og når vi LEVER midt i livet at vi får vi det bra. Jeg elsker og rydde og ser hvor stor glede mange har av mine ryddekurs. Men når fokuset blir på at det skal se så bra ut blir det feil. Snu fokuset og verdsett det du har, da kan du kvitte deg med det som ikke betyr noe. Alt er energi, det har jo vitenskapen funnet for lenge siden, hvis denne energien er stagnert vil livet bli stagnert. Beveg energien og livet beveger seg, så enkelt og så vanskelig. Og hvis vi bare flytter rundt på rotet så beveger vi energien, det kjennes litt bedre ut, også kommer det raskt tilbake til akkurat sånn sm det var. Det er når vi virkelig rydder innenfra og ut at vi får de gode varige resultatene.

#1. Færre ting – mer plass

Vi trenger alle noen ting i livet, men ofte kommer ønsket om flere ting helt ut av kontroll. Pareto-prinsippet, også kjent som 80/20-regelen forteller oss at omtrent 80% av effekten kommer fra 20% av årsakene.

Dette gjelder våre ting også. Vanligvis bruker vi 20% av våre ting 80% av tiden. Kvitt deg med ting du ikke bruker i ditt hjem og liv og fyll det med det du elsker.

# 2. Mindre forstyrrelser – mer fokus

Vi lever i informasjonsalderen men kunne gjerne kalt det forstyrrelses-alderen. Multitasking er en illusjon. Neuroscientist Earl Miller påpeker at hjernen vår ikke er skapt til å multitaske. Når folk tror de er multitasker hopper de bare fra en oppgave til en annen svært raskt. Og hver gang de skifter er det en kognitiv kostnad. Vi tror vi sparer tid, men det gjør vi ikke. Vi bruker bare mer energi, blir ufokusert og slitne. Gjør en ting om gangen og du vil gjøre mer, gjøre det bedre og føler deg mer tilfreds.

# 3. Mindre ”gjøre” – mer ”være”

Det heter ”Human Being” ikke ”Human Doing”.  I den kinesiske filosofien – Taoismen – er et av de viktigste begrepene “wu wei”, som i hovedsak sier at vi vet når vi skal handle og når vi skal være i ro. Begrepet kan bokstavelig talt oversettes som handling “uten handling”. Wu wei er ikke latskap eller passivitet. Det er å følge en flow og la rytmen i naturen være din guide. Høres vanskelig ut? Gi det en sjanse – bare sitte ned og lytt til kroppen din som vil være din guide (husk å ta noen dype åndedrett). 

# 4. Mindre kjøtt – mer grønnsaker

Listen over helsegevinst for å spise mindre kjøtt er lang. Og ikke bare vil du hjelpe kroppen din, du hjelper også jorden. Hvis du ikke er klar til å gå vegan, gjør det enkelt: Fokuser på å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt. Du vil garantert føle deg lettere og gladere. 

# 5. Mindre fokus på mangler – mer takknemlighet

Å leve med takknemlighet gjør at du har fokus på overflod. Takknemlighet skifter fokuset fra hva livet ditt mangler til alt du har. Selv vitenskapen har funnet at å takke gjør oss lykkeligere, styrker relasjoner, forbedrer helsen og reduserer stress.

# 6. Mindre syntetisk – mer naturlig

Det er en fordel med å bruke naturlige fibre. Alt fra ull til bomull til lin til hamp er naturlig fibre og miljøvennlige stoffer. Syntetiske stoffer (de laget av petrokjemi) er skadelig for miljøet fordi de er laget av ikke-fornybare ressurser og tar enorme mengder energi for å produsere. Giftige stoffer kan påvirke helsen. Ikke bare for deg men for fabrikkarbeiderne. En kanadisk studie fant at kvinner som arbeider i akryl tekstilfabrikker hadde fem ganger så stor risiko for brystkreft enn normalbefolkningen. Bruk naturlige tekstiler og både du – fabrikkarbeiderne og jorden vil nyte godt.

 Husk det er ikke alt eller ingenting. Det er de små valgene vi gjør på en daglig basis som teller. Ikke skippertak. Og det handler ikke om å skulle være perfekt. Det handler om å strekke seg mot å gjøre det litt bedre enn det var i går. Når vi setter fokuset på alt vi har, trenger vi ikke mer. Vi trenger ikke påfyll, vårt live er allerede for fullt.

Fra 7 – 23 september kommer jeg LIVE på Facebook hver dag kl. 09.00: 16 dager til balanse, med fokus på et enklere, rikere og dypere. Bli inspirert, du finner meg HER: https://www.facebook.com/fengshuiliving.no følg meg direkte, eller se opptaket.

Hver dag kommer et nytt spennende tema for å inspirerer deg til å leve et enklere liv i balanse og harmoni. 

Takk for at du hjelper meg å dele bloggen min.

I den vestlige verden trenger vi ikke mer, vi trenger mindre.

Klemmer fra Nina

ninaw

Ønsker du inspirasjon til å leve med mer av det du elsker og mindre av det du ikke bryr deg om? Min nye bok: Ryddeyoga hjelper deg.