– Er du sikker på at du ikke er en perfeksjons Nina? Spurte coachen min meg. Jeg satt på Skype og snakket med med min amerikanske coach som skulle hjelpe meg å endre hele livet på 6 måneder og nærmest hoppet i kontorstolen min. – Jeg perfeksjonist, det er det dummeste jeg har hørt, svarte jeg – du finner ikke verre rotehode enn meg. – Jeg kan sende over noen spørsmål så kan du se om det er noe du kjenner deg igjen i. Vær åpen, en perfeksjonist føler seg aldri bra nok til å være perfeksjonist, sa han.

Etter våre 45 coaching minutter sendt han meg en Powerpoint presentasjon og en PDF fil. – Les gjennom dette med et åpent sinn, skrev han.

Med motstand åpnet jeg spørsmålene, som endret livet mitt rett og slett. De endret hvordan jeg ser på meg selv og ikke minst lærte jeg hva som skal til for å leve med perfeksjonisten. Her er 6 spørsmål som endret meg og måten jeg i dag jobber på og ikke minst hjalp meg til å bli et mer strukturert og ryddigere menneske. Det ironiske er at først da jeg slapp den lille djevelen som satt og hvisket til meg:

  • Du kan gjøre det bedre
  • De kommer til å le av deg
  • Det er ikke godt nok

Klarte jeg å få ryddet opp i livet og få både struktur og orden. Nedenfor er det noen spørsmål du kan spørre deg selv. Kjenner du deg igjen?  Svar ærlig og se om noen av disse gir gjenklang hos deg. Del gjerne under bloggen hvis du kjenner deg igjen.

6 spørsmål til deg – er du en perfeksjonist?

#1. Er ikke god nok

Hvis du har perfeksjonist genet synes du aldri noe av det du gjør er godt nok. Holder du er foredrag for 100 stykker, en er skeptisk og de andre henrykte, legger du kun merke til han ene som satt som en skeptiker. (Som mest sannsynlig har en enda sterkere perfeksjonist enn deg.)

#2. Kommer aldri i gang

En perfeksjonist er ekspert på utsettelser og det er ikke rart. Når vi aldri føler at det vi gjør er bra nok, er det mange av oss som ikke en gang forsøker. Jeg husker første gangen jeg la ut en video på nettet. Det tok to dager før jeg turde å åpne eposten min. – Nina nå har du dummet deg ut så fælt at alle kommer til å le av deg, du skal være glad du bor på Sri lanka så du kan gjemme deg vekk, sa jeg til meg selv.  I dag lever jeg av mine onlinekurser, og elsker det jeg gjør.

#3. Lav selvtillit

Selv – tillit, tillit til deg selv, tillit til at det går bra, at du ikke trenger å vite alt med en gang, det er selvtillit. Har du tillit til deg selv, kan du også være trygg på både dine svakheter og styrker. Alt har en forside og en bakside. Ved å hvile i hele deg og du kan skape det livet du vil.

#4. Push – pull

En perfeksjonist “strever” seg mot målet. Han har vanskelig for å ta i mot hjelp, det er rett og slett som om han gjerne vil seile litt motvinds hele tiden. Men livet går i bølger, det går opp og da kan det være strevsomt, og det går i nedoverbakke, da kan vi surfe på energien vi har bygget opp. Kan du slippe kontrollen og tillate flo og fjære i livet?

#5. Fokus på resultatet

Veien blir til mens du går? Jeg ser mange som kommer inn i mine kurs som skal gå gjennom hele kurset med en gang. En av de største utfordringene folk som har det rotete møter er akkurat at alt skal gjøres på en gang, også blir det så mye at du bare gir opp. Mål er fint, men kos deg med fremgangen og la veien være målet i seg selv.

#6. Urealistisk standard

Etter å ha jobbet med kurser i over 10 år, har jeg hatt veldig mange som forventer å bli mester etter et weekend kurs. Alt skal forstås på en gang. Da mister du en viktig del av livet. Fryd deg over fremgangen. Skal du bli sushi kokk i Japan står du og sliper kniver i to år. Akkurat nå holder jeg på å lage en modul om inspirasjon til Zen hager til mitt hage feng shui kurs. Jeg kaller det ikke et Zen hage kurs, til det har jeg altfor stor respekt for de som behersker kunsten. Det tar minst 10 år å bli god i noe i de østlige kulturene. Det er fint å være elev og kunnskapen skal inn under huden på deg. Energi jobber langsom slik at skal du bli dyktig må du ikke bare lære det med hodet – men det skal fra hodet ned i kroppen, det må gå fra kunnskap til en erfaring. 

Kjente deg igjen her? Vi blir jo hver dag fortalt at vi ikke er gode nok, slanke nok, snille nok, sexy nok, unge nok eller rike nok og hvis vi bare kjøper det produktet vil vi føle oss bedre. Men ingen produkt i hele verden kan få deg til å føle deg god nok. Det kommer innenfra. Å snu tankegangen tar tid. Perfeksjonisten dominerer livet til mange av oss. Ta han fram for å kvalitets sjekke det du har gjort men legg han vekk når du er på utforskings stadiet. Du trenger ikke tro på alle tankene din. Å lytte til intuisjonen er å lytte bakenfor tankene. Intuisjonen er den stille lille stemmen som hvisker til deg at alt vil bli bra. Perfeksjonisten prøver å overdøve alt. Ta deg tid til å sitte i stillhet og la de bråkete tanken stilnes, slik at du kan lytte til hjertets stemme.

Føler du at du trenger hjelp til å komme i gang? Følg med på bloggen neste uke så skal jeg gi deg noen konkrete redskaper til å spille på lag med perfeksjonisten uten at den dominerer livet ditt.

Tusen takk for at du leser bloggen min, del gjerne hvis du kjenner andre som blir glad av inspirasjonen.

Klemmer fra Nina