Yoga er hot – alle typer yoga, og det vi tenker på når vi hører ordet yoga er er myke mennesker som vrir kroppen i de merkeligste stillingene (hvert fall hvis du er en skikkelig Yogi). Men disse stillingene er bare en liten del av yoga.

Ordet yoga kommer fra Sanskrit, et av verdens eldste språk og har mange betydninger, blant annet å forene og å forene alle fasettene i livet. Jeg har ryddet hos åndelige mennesker som sitter i rotet sitt og mediterer. Jeg har ryddet hos bevisste mennesker som ikke aner hva de har i klesskapet. Jeg har ryddet hos forretningsfolk som har garasjen så full at det ikke er plass til bilen. Jeg treffer mennesker som har suksess i karrieren, men som ikke har tid til å gå på sommer-avslutningen til barna. Poenget mitt er at hvis du ikke har balanse i livet går du glipp av mye. Enhver bedrift tar en vareopptelling en gang i året, men gjør vi det i vårt personlige liv? Vårt liv? Det eneste livet vi har?

Først og fremst handler yoga om å leve i balanse i alle områder av livet. For mange er livet overveldende, så overveldende at det meste går på halvt hold. Vi skal fikse litt her og fikse litt der og føler vel at vi aldri er bra nok, noen steder. Det er alltid noe som skal fikses. Men det er ikke snakk om å være perfekt. Faktisk så kan vårt forsøk på å gjøre det perfekt være akkurat det som hindrer oss i livet.

Ryddeyoga – for kropp, sjel og hjem

Åpne kroppen

Når vi gjør yoga åpner vi kroppen. Jo eldre vi blir jo mere trekker kroppen vår seg sammen. Regelmessig yoga forhindrer det og hjelper kroppen å ha en sunn vibrerende energi-flyt. Ved å gjøre yoga på kroppen er det som å rydde huset. Vi rydder plass i kroppen. Du trenger ikke å finne deg et yoga studio og forlate hjemmet for å starte med yoga. Finn en video på youtube og start med en enkel stilling. En posisjon er en fin start. Gjør det enkelt. Yoga-skippertak funker like dårlig som rydde-skippertak. Små ting på en daglig basis skaper store resultater. Make it simple.

Åpne hjemmet

Gå en runde i rundt hjemmet ditt. Gå først ut – helt ut og lukk døre. Gå så inn og lat som om du kommer inn i et fremmed hjem du aldri har vært i. Hva er det du ser? Gå fra rom til rom. Hvor kjenner du energien løfter deg? Hvor kjenner du deg tynget ned? Åpne opp klesskapet ditt, hva føler du? Gå fra hodet til hjertet og kjenn. Ta det tingene som kjennes heavy ut og kvitt deg med dem. Du kan gi det bort, eller du kan kaste. Mange synes det er brutalt å kaste, men hvis det er noe vræl, så vi jeg heller la det gå på dynga (husk resirkulering) enn å flytte problemet til noen andre. Er det brukbart, gi det til Fretex eller en annen organisasjon.

Pusten

Pranayama er pustens yoga. Det første vi gjør når vi blir født er å trekke pusten inn, og det siste vi gjør er å slippe pusten ut. Pusten kontrollerer livet. På norsk tar vi til om med inn ordet ånd når vi snakker om pust – åndedrettet. Bare ved å sitte å observere pusten vil den endre seg. Kjenn etter nå – hvordan beveger pusten din deg? Sett av små pustepauser i hverdagen. Små pauser hvor du bare sitter og kjenner på pusten. Det er nok.

Inneluften

Som pusten renser kroppen, er inneluften avgjørende for hjemmet. Det er mange måter du kan få bedre inneluft på. Men det er vanskelig å få god inneluft hvis det er for fullt i hjemmet ditt. Chien – eller energien får ikke beveget seg rett og slett. Planter skaper god inneluft. Du kan lese om rensende plantene HER. Åpne for gjennomtrekk beveger chien i hjemmet. Flytt på ting og du beveger energi. Men skal du ha gode varig luft, åpne opp hjemmet, ha mindre ting og pass på å ha tom.

Meditasjon

Mindfulness er også hot i dag, og du finner kurser for de fleste. Mindfulness handler først og fremst om å være tilstede her og nå. – Ikke i hva du skal gjøre etterpå, eller hva du gjorde i går. Ei heller hva vi tror skal skje i morgen (for det kan vi ikke vite) eller hva som skjedde i går. Meditasjon er ikke bare å sitte med beine i kors. Det er å leve i midten av livet, akkurat her og akkurat nå. For noen år siden bodde jeg med en Buddhist munk på Sri Lanka. Jeg var fasinert av hans rydding. Han gjorde det som en meditasjon. Og i templet hvor han vokste opp hadde de feie meditasjon to ganger om dagen. Det var en del av munkelivet. Start med å sette deg ned i 5 minutter. Dediker deg til å bruke fem minutter hver dag til sittende meditasjon, med kun å ha fokus på pusten din. Ta med deg roen inn i hverdagen.

Indre ro

Når vi har mindre fokus på det som skjer på utsiden av oss og mere fokus på hva som skjer på innsiden opplever vi indre ro. Jeg pleier å si på mine kurser – hvis du har 51% av dine verdier på innsiden, så kan hele verden rase og allikevel vil du ha igjen mer enn du mistet. Venner kommer og går, livet går i bølger. Å leve med indre ro er å leve med aksept på det som er. Ikke alt kan vi fikse. Kan vi ikke fikse det blir livet veldig mye enklere his vi kan akseptere det som skjer. Å leve med aksept betyr ikke at vi ikke bryr oss. Å leve med aksept betyr at vi bruker energien på det vi kan gjøre noe med og slippe det andre.

Yoga handler om å akseptere seg selv og rense alt som drar deg ned. Negativitet og kaos drar oss ned. Kjærlighet og skjønnhet løfter oss. Så enkelt er det. Så enkelt og så vanskelig. Slipp perfeksjonisten, ha det gøy og slipp i små steg daglig det som ikke løfter deg. Vil du ha mine ryddetips, legg igjen adressen din under så sender jeg det til deg. Jeg ser igjen og igjen at det er når vi slipper det som har utspilt sin rolle at livet blomstrer.

Ønsker deg gode dager, uansett om det er sol eller regn. Livet er vakkert når vi ser etter skjønnheten.

Liker du bloggen min blir jeg så glad hvis du deler, tusen takk. <3

Varme hilsener fra Nina

Min nye bok RYDDEYOGA er klar, HER kan du kjøpe boken.