Et av de største problemene jeg ser når det gjelder å komme i gang i livet, enten det gjelder rydding eller å starte på noe man kanskje har drømt om i mange år er “Perfeksjonisten”. Perfensjonisten er en liten stemme som hvisker oss i øret at: Det er ikke bra nok, du kommer ikke til å klare det, det er ingen vits i å starte, det blir ikke bra nok alikevel, osv, det er rett og slett den konstante følelsen mange av oss har som sier: Det er ikke godt nok.

Det høres kaskje rart ut, men noen av de største rotehodene jeg kjenner er superperfeksjonister. En perfeksjonist er en som har en “All eller nothing” holdning til det meste. “Hvis jeg ikke kan ha det perfekt med en gang, kan det heller bare være kaos” har jeg sett igjen og igjen på mine Ryddig Hjem deltagere. Men det er klart at ingen kan gjør alt perfekt med en gang og det er en holdning som hemmer oss i livet, fordi vi kommer aldri i gang, og drømmer blir med drømmer.

En måte å balansere denne kraften i livet er å favne den japanske filosofien Wabi Sabi

WABI SABI er et Japansk utrykk som betyr å se det perfekte i det uperfekte. Filosofien stammer fra 1500-tallet og bygger på de tre sannhetene:

  • ingenting varer evig.
  • ingenting blir helt ferdig
  • ingenting skal være perfekt.
Tenk deg den følelsen; DET ER IKKE NOE I LIVET DITT SOM SKAL FIKSES. Du kan bare sette deg ned og nyte alle blomstene som er i ferd med å åpne seg opp. Fuglene som synger for full hals og det grønne gresset som er så grønt at du nesten får vondt i øynene av å se på det.

Eneste du trenger å gjøre er å begynne med å elske det livet du har (også kvitte deg med litt ting da). WABI SABI liv er et enkelt liv hvor du har en bevisst forbindelse med det du omgir deg med. Tenk at du er forbundet med hver eneste ting du eier. Jeg menet ALT, absolutt alt som er stuet bort i kjeller og loft og på lager. Så lenge vi eier det er vi energetisk forbundet med det. Det er de fysiske tingene.

Også har vi TO DO lista da, alle prosjektene. Hvis den er full, hvor mye tid er det igjen til undringen over LIVET? Til å ta inn det ukjente som du ikke vet om? Tulipaner er vakrest når de vilt og frodig velter seg utover vasen i alle retninger med krøllete stilker. Når de ikke er organisert og perfekt satt sammen. Og sånn kan livet være også. La det utfolde seg i den retningen det skal gå. Mye organiserer seg selv rett og slett. Dessuten når vi bare tar oss tid til å kjenne etter vet vi de fleste svarene.
Forskeren Brene Brown skrev boka UPERFEKT som er fylt opp med råd om hvordan du kan lære å leve med perfeksjonisten.. Hennes bestselger handler om hvordan det å våge å være modig endrer livet vårt for alltid. Mot til å være oss selv, til å stå fram slik vi er, med sårbarhet og skavanker, til å tro på at vi er gode nok som vi er, til å tre inn i nye og usikre situasjoner. Når vi våger å leve helt og fullt, slippe kontrollen og strevet etter det perfekte, vil vi føle mer empati, tilhørighet og kjærlighet. Vi kommer vi til å endre oss når det gjelder måten vi lever, elsker og omgås familie, venner og kolleger på. Vi kommer til å være foreldre, kolleger og ledere på en annen måte. Vi befrir oss fra skam og blir gladere, helere og lykkeligere. Boka er basert på 12 års forskning på sårbarhet og et ønske om å se hva som gjør oss motstandsdyktige mot skam.
Ønsker deg gode Wabi Sabi dager. Det er i det uperfekte vi finner skjønnheten og sjarmen. Ingenting blir aldri helt ferdig, og ingenting varer evig.

Den japanske filosofien bygger på enkelthet. Hvis du ønsker inspirasjon til å få en enklere liv med mindre ting (uten at du skal bli perfeksjonist) har jeg laget en guide til et ryddig hjem og enklere liv, trykk HER så sender jeg deg det.